Tenk deg en hage der du kan plukke epler og blåbær, knaske sukkererter og hente urter til middagen. I Botanika blir det virkelighet – midt mellom byhus og leiligheter. Og det beste? Det er gartnere som vedlikeholder og luker. Du bare nyter.
Det er landskapsarkitekt Åslaug Madsen, sammen med prosjektteamet
i Base, som står bak planen for felleshagen i Botanika.
– Vi vil lage et uteområde som både er vakkert, nyttig og funksjonelt, sier hun.
– Her kommer det spiselige vekster som epler, blåbær, sukkererter,
rosmarin og grønnkål – og trær, busker og blomstrende stauder som skaper en
attraktiv møteplass året rundt.
Plantelisten er rik og nøye kuratert. Det legges opp til variasjon gjennom sesongene.
– Vi har valgt robuste sorter som tåler norske forhold, og som samtidig gir mye tilbake – enten det er smak, duft eller blomstring, sier Åslaug.
– Tanken er at beboerne skal kunne gå ut og plukke med seg det de trenger til middagen eller matpakken. Noen godbiter skal bli spiseklare i juli og august, andre utover sensommer og høst..
planteplan for Botanika-hagen:
Frukt og bær:
Hagerips, to sorter blåbær, svartsurbær, solbær, bringebær, epletrær, plommetrær, pæretrær og søtkirsebær.
Grønnsaker og urter:
Rabarbra, poteter, gulrøtter, rødbeter, grønnkål, brokkoli, hvitløk, sukkererter, basilikum, rosmarin, timian, oregano og plukkesalater.
Trær og busker:
Hjertetre, japankirsebær, vintereik, lønn, magnolia, stauder, prydgress, oppstammede busker og vintergrønne busker.
I felleshagen legges det også opp til flere sosiale soner med sitteplasser, både ute i det fri og under tak, med en lun stemning, men uten at det stilles krav til grønne fingre.
Åslaug Madsen, landskapsarkitekt i Head Energy
Felleshagen blir en forlengelse av livet i byhusene og leilighetene – et sted å trekke frisk luft, nyte stillhet, slå av en prat med naboen eller hente inspirasjon til kveldens middag.
– Hagen i Botanika skal bidra til at du bor godt. Her er det mye å glede seg til, sier landskapsarkitekten med et smil.